Visades Lördagen den 23/3-2002 kl 18.00
Filmen är textad på svenska
Robocop - Director's Cut


Framtidens Detroit - ett våldsinfekterat samhälle styrt av det jättelika bolaget OCP. Detta bolag har utvecklat en enorm brottsbekämpande robot, som tyvärr, under dess premiärvisning, visar sig ha rätt allvarliga brister...

För att återfå sitt goda rykte ser företaget sedan sin chans när en polis vid namn Alex Murphy dödas av ett gäng skurkar. Med hjälp av Murphys kropp byggs en ny robotpolis ihop - Robocop.

Robocop visar sig fungera över förväntan, och blir därför ett mål för stadens brottssyndikatledare Boddicker, allt medan Robocop börjar få tillbaka minnen från sitt liv som människa...

Originaltitel: Robocop
Längd:
1.43
Språk:
Engelska
Utgivningsår:
1987
Regi: Paul Verhoeven
Rollista:

Peter Weller, Nancy Allen, Dan O'Herlihy, Ronny Cox, Kurtwood Smith, Miguel Ferrer, Robert DoQui, Ray Wise


När Robocop kom till svenska biografer 1987 blev den rätt rejält slaktad av censuren. Fem minuter och nitton sekunder av "förråande våldshandlingar" klipptes bort. Svenska biografbesökare, och senare för den delen även videofilms-hyrare fick nöja sig med en version som saknade följande klipp (siffrorna anger hur lång sekvens det rör sig om):

0:00:03 - Nedskjutning.
0:00:07 - Scen där man kastas ut mot polisbil.
0:00:06 - Konsekvensklipp:man ramlar från motorhuv.
0:00:09 - Skottlossning.
0:00:33 - Scen där två män antastar en kvinna.
0:00:26 - Nedskjutning.
0:00:44 - Skottlossning.
0:00:42 - Skottlossning.
0:01:09 - Skottlossning.
0:00:14 - Slag mot och pålning av robot.
0:00:27 - Scen där man upplöses av syra.
0:00:34 - Scen där man upplöses av syra.
0:00:05 - Nedskjutning.

Men inte heller amerikanerna själva fick till en början se filmen i regissörens egen version. För att få en så kallad R-rating (18-årsgräns) på filmen och alltså slippa X-rating som bara förknippas med porrfilm, och som då gör att inga biografer vill visa filmen, var Verhoeven tvungen att korta filmen med en minut, och det är alltså från denna kortade version den svenska censuren klippte bort ytterligare 319 sekunder.

Det märkliga just vad gäller Robocop är dock att filmens våld faktiskt blir grövre av att klippas ner. De våldsscener Verhoeven har i sin original-version är så till den milda grad överdrivna att de snarare blir absurt roliga på ett Monty Pythonskt sätt än otäcka. Genom att klippa ner dem tar man bort denna effekt, och då blir våldet mer obehagligt.

Givetvis är det Verhoevens originalklippning av filmen vi visar på 100-tumsfestivalen, och det är också den här versionen som är den riktiga Robocop.

Märk väl - Robocop är inte den hjärndöda actionfilm som många klassade den som när den kom, utan en fullkomligt lysande samhällssatir om det Reagan-styrda och vapen-älskande USA, förklätt till en fantastiskt underhållande actionrulle som fortfarande, femton år senare, heter duga!


Denna Science Fiction film har mycket hjärta, vilket kanske inte är så konstigt då polisroboten fick Alex Murphys.

Då jag älskar filmer som handlar om relationer och personlig utveckling, så kan jag inte annat än att gilla denna film, trots att känslorna döljs under ett tjockt lager av pansar.

Som Pelle skriver i sin mycket långa recension (scrolla neråt) så är denna film en samhällskritisk film om USA och deras kärlek till vapen, vilket gör att denna actionfyllda och spännande film, har ett budskap - och som grädde på moset också behandlar även känslor och problematik. En bra blandning!


Eftersom Pelle så grundligt behandlat censurens framfart i fallet Robocop kan jag koncentrera mig på själva filmen.

Efter en lång rad holländska filmer gav sig Paul Verhoeven 1985 i kast med den engelskspråkiga medeltids-sagan, Flesh & Blood. Rutger Hauer och Jennifer Jason Leigh stod båda på randen till stjärnstatus, ett år senare medverkade båda i The Hitcher, men filmen blev inget större genombrott vare sig för regissören eller skåde-spelarna.

Istället blev det Pauls nästa film som satte hans namn på filmkartan. Robocop (som från början var planerad som Judge Dredd - The Movie) är, vid sidan av The Terminator, 80-talets definitiva robotrulle. Den nattsvarta humorn som genomsyrar Robocop ger den en extra udd vad gäller budskap och politiska inlägg. Måhända är den inte A Clockwork Orange, men den har betydligt mycket mer att säga än många så kallade politiska filmer.
Rent cineastiskt (vilket otäckt ord) är Robocop ett bubbelgumäventyr på mästarnivå. Från karaktärisering till miljöer är allt "rätt" och att ge den slipade företagsfronten rollen som hotfull övermakt har visat sig betydligt mer sann ju äldre filmen blivit. I'll buy that for a dollar!

PS. Paul McCrane som spelar den tuppkammade gängmedlemmen är idag mer känd som Dr. Romano i E.R.! DS.

Betyg

Genre Science FictionAction
DVDfakta

Bild

Ljud

Textning
Svenska

Mer fakta om filmen hittar du här